Lista zakupów (9 torcików):
- 6 białek;
- 1/3 szklanki białego cukru;
- 500 ml śmietanki 36 %;
- 250 g malin;
- 250 g borówek amerykańskich;
- 300 g truskawek;
- 5 dużych listków świeżej mięty.
Białka ubijamy na sztywno, ciągle mieszając dodajemy cukier i ubijamy na gładką i lśniącą pianę. Na blachach pokrytych papierem do pieczenia formujemy z przygotowanej piany (używając np. rękawa cukierniczego) 18 okręgów o średnicy około 8 centymetrów. Blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Pieczemy bezy około 2 godzin pilnując by się nie zrumieniły.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Owoce dokładnie myjemy i osuszamy. Truskawki przecieramy przez sito, dodajemy posiekaną w paski miętę. Ewentualnie słodzimy do smaku.
Sposób połączenia torcików: Bezę smarujemy z wierzchu bitą śmietaną, na niej układamy następną bezę i znów bitą śmietanę. Posypujemy owocami. Podajemy na talerzyku wraz z odrobiną sosu truskawkowo-miętowego. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz