Lista zakupów:
- dynia (około 1,5 kg),
- domowy bulion warzywny (około 1 l),
- świeży imbir (wielkość kciuka),
- 2 ząbki czosnku,
- ser feta (100 g),
- sól,
- pieprz,
- szczypta gałki muszkatałowej.
Dynię myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Imbir trzemy na tarce o małych oczkach. Dynię solimy, pieprzymy i nacieramy imbirem. Umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym wraz z przepolowionymi wzdłuż ząbkami czosnku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę.
Po upieczeniu łyżką oddzielamy miąższ dyni od skórki i umieszczamy w garnku. Dodajemy gorący bulion i gotujemy około 10 minut. Miksujemy zawartość garnka blenderem. Dodajemy szczyptę gałki muszkatałowej. Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.
Zupę podajemy posypaną natką pietruszki i pokruszonym serem feta.
jak czytam i zdjęcia oglądam, to aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuń