wtorek, 13 sierpnia 2013

Tagliatelle z kurkami, pomidorkami, cukinią, kurczakiem i mascarpone


 Składniki (porcja dla 4 osób):
  1. 400 g makaronu tagliatelle;
  2. 200 g piersi z kurczaka;
  3. 2 średnie cukinie;
  4. 250 g świeżych kurek; 
  5. 250 g pomidorków koktajlowych;
  6. 150 g serka mascarpone;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. olej z pestek winogron;
  9. szczypta płatków chilli;
  10. sól;
  11. pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Mięso, kurki, pomidorki koktajlowe i cukinie myjemy i osuszamy. Kurczaka i cukinie kroimy w paski. Pomidory kroimy na ćwiartki. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu (około 6 minut). Kurczaka solimy, doprawiamy pieprzem i płatkami chilli.
 


Na rozgrzany, na patelni, olej wrzucamy pokrojony w paski czosnek. Po chwili (czosnek nie może się zrumienić) dodajemy kurczaka i kurki. Smażymy około 5 - 8 minut (w zależności od wielkości kurek i kawałków mięsa) co jakiś czas mieszając. Dodajemy paski cukini i smażymy kolejne 3 minuty.



Następnie dodajemy serek mascarpone. Mieszamy. Gdy się rozpuści dodajemy makaron i jeszcze raz mieszamy. W razie potrzeby dodajemy do smaku soli i pieprzu. Na koniec dokładamy pomidorki.



Danie gotowe :-)


2 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń