poniedziałek, 14 października 2013

Penne z kurczakiem i szpinakiem w sosie z orzechów włoskich i sera pleśniowego


Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
  1. 400 g makaronu penne,
  2. 300 g piersi z kurczaka,
  3. 100 g liści świeżego szpinaku,
  4. 100 g orzechów włoskich,
  5. 100 g sera pleśniowego,
  6. 100 ml śmietanki 18%,
  7. 3 ząbki czosnku,
  8. sól,
  9. pieprz,
  10. olej z pestek winogron lub rzepakowy
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka i szpinak płuczemy i osuszamy. Mięso kroimy w niewielkie paski i doprawiamy je solą i pieprzem. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 


Do przygotowania dania potrzebujemy dwóch patelni - małej i dużej. Na większej przygotowujemy kurczaka i mieszamy wszystkie składniki, zaś na mniejszej przyrządzamy sos. 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, następnie dodajemy ząbki czosnku w łupinkach. Smażymy około 0,5 minuty i dodajemy kurczaka. Smażymy około 8 minut co jakiś czas mieszając. 


 

W trakcie smażenia piersi, na małej patelni lekko prażymy orzechy. Po około 2 minutach ugniatamy je tłuczkiem na mniejsze kawałki. Dodajemy śmietankę i ser pleśniowy. Mieszając czekamy aż sos zgęstnieje.

 

Do kurczaka dodajemy szpinak. Mieszamy. Wlewmy sos orzechowo-serowy i znów mieszamy. Dokładamy ugotowany makaron i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

 

Danie gotowe :-)



5 komentarzy:

  1. Czy gorgonzola w tym przypadku się sprawdzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jednak dodałabym go mniej żeby nie przyćmić smaku orzechów :)

      Usuń
  2. mniam , jak czytam to już mi ślinka leci...

    OdpowiedzUsuń