czwartek, 6 czerwca 2013

Orientalna wieprzowina na ostro z nutką pomarańczy i warzywami



Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
  1. 400 g polędwiczki wieprzowej
  2. pomarańczka (starta skórka + sok)
  3. limonka
  4. papryka czerwona
  5. papryka żółta
  6. papryczka chilli
  7. czerwona cebula
  8. 2 małe marchewki
  9. 2 średnie ząbki czosnku
  10. kiełki słonecznika
  11. 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  12. 3 łyżki oleju z pestek winogron
  13. łyżeczka przyprawy pięciu smaków
  14. sól
  15. 300 g białego ryżu
Sposób przyrządzenia:
Mięso i warzywa myjemy i osuszamy. Wieprzowinę oczyszczamy z białych błonek i kroimy w paski o długości około 5 centymetrów, następnie przekładamy ją do miski. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę pieciu smaków, sól, pokrojony w słupki czosnek oraz pokrojoną w talarki papryczkę chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i odsawiamy na minimum 15 minut.

 

Wstawiamy ryż (gotuje się około 15 minut więc warto tak odmierzyć sobie czas by wszystkie składniki dania równo były podane). Papryki oraz marchewkę kroimy w paseczki, cebulę w pióra.


Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Dodajemy mięso (wraz ze składnikami marynaty) i smażymy na dużym ogniu około 5 minut ciągle mieszając, wieprzowina powinna być po tym czasie ładnie przyrumieniona. Przekładamy mięso do miski, a na patelnię wrzucamy warzywa. Smażymy je około 7 minut (powinny być wciąż chrupiące) co jakiś czas mieszając. Dodajemy na patelnię polędwiczki i mieszamy. Dolewamy sos sojowy i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy kiełki słonecznika. Jeszcze raz mieszamy i podajemy wraz z ryżem do stołu :-)

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz