poniedziałek, 3 czerwca 2013

Tort truskawkowy


Lista zakupów:
  1.  6 jajek
  2. 1 i 1/3 szklanki cukru
  3. 2 szklanki mąki tortowej
  4. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 1,5 kg truskawek
  6. 500 g śmietanki 36%
  7. 250 g serka mascarpone
  8. 5 czubatych łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mikserem ubijamy jajka na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukru oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Uzyskaną masę wlewamy do tortownicy (25-30 cm) i pieczemy przez 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Upewniamy się patyczkiem, że ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i wyciągamy z formy. Czekamy aż ostygnie, rozcinamy na 3 części.







Teraz przechodzimy do nadzienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno (można dodać szczyptę soli i cukru). W oddzielnej miseczce ucieramy mascarpone z cukrem pudrem. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (zostawiamy kilka żeby ozdobić wierzch tortu) i lekko je ucieramy by puściły sok.




Ubitą śmietankę, serek mascarpone i truskawki mieszamy w jednej misce. Masę kolejno rozsmarowujemy na spodach biszkoptu. Na koniec układamy ją także po bokach. Wierzch dekorujemy truskawkami.

 

 Gotowe!












2 komentarze: