wtorek, 25 czerwca 2013

Spaghetti z krewetkami w sosie z pomidorów i białego wina


Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
  1. 400 g makaronu spaghetti,
  2. 300 g krewetek,
  3. 4 nieduże pomidory,
  4. kieliszek białego półwytrawnego wina,
  5. 3 ząbki czosnku,
  6. szczypta płatków chilli,
  7. pęczek natki pietruszki,
  8. sól,
  9. świeżo zmielony czarny pieprz,
  10. olej z pestek winogron.
Sposób przyrządzenia:
Jeżeli mamy mrożone krewetki to najpierw je rozmrażamy. Krewetki, pomidory i natkę pietruszki płuczemy i osuszamy. Usuwamy z krewetek ogonki (pancerzyki). Czosnek kroimy wzdłuż na plasterki, pomidory w kostkę. Natkę siekamy.


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu (zwyklę 10 - 12 minut). Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, dodajemy czosnek i chilli. Podsmażamy około 1 minutę (czosnek nie może się zrumienić). Dokładamy na patelnię krewetki i obsmażamy z każdej strony, często mieszając.


Po upływie 3 minut wlewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy pomidory. Solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy. Smażymy do czasu uzyskania z pomidorów sosu. Dodajemy 3/4 natki pietruszki i dokładnie mieszamy.


Na patelnię dokładamy ugotowany makaron. Jeszcze raz mieszamy. Na koniec posypujemy pozstałą częścią natki pietruszki. Danie gotowe :-)


 




4 komentarze:

  1. Jakie winko pani Marta poleca?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję takie jakie Pan najbardziej lubi :-) w przepisie użyłam Bordeaux kupione w Selgrosie za około 28 zł :-)

      Usuń
  2. Ważne by odwłoki usunąć:)Też zrobiłem według tego przepisu jako podryw na kucharza:) Zadziałało:)

    OdpowiedzUsuń