sobota, 1 czerwca 2013

Roladki z dorsza z paprykową pastą i domowymi frytkami


Lista zakupów (porcja dla 2 osób):
  1. 2 średnie filety z dorsza (bez skóry)
  2. garść blanszowanych migdałów
  3. 2 czerwone papryki
  4. ząbek czosnku
  5. pół papryczki chilli
  6. 500 g ziemniaków
  7. starta skórka z ćwiartki cytryny
  8. sól
  9. pieprz
  10. oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Dorsza, ziemniaki, chilli i paprykę myjemy i osuszamy. Czerwoną paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 - 20 minut, skórka powinna pokryć się czarnymi (przypalonymi) pęcherzykami. Następnie zawijamy paprykę w sreberko i czekamy aż ostygnie. Odpakowujemy ze sreberka, obieramy paprykę ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.

 

Paprykę, chilli, czosnek i migdały miksujemy z łyżką oliwy na dość gładką pastę.


Ziemniaki obieramy i kroimy w grube paski. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5-8 minut, a następnie przekładamy na blaszkę pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.

Dorsza solimy, pieprzymy i posypujemy skórką z cytryny. Kroimy wzdłuż na paski. Smarujemy cienką warstwą paprykowej pasty. i zwijamy w ruloniki. By zachowały swój kształt nadziewamy na patyczki od szaszłyków. W naczyniu żaroodpornym układamy rybne roladki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy do stołu :-)

 

 



1 komentarz: