wtorek, 28 maja 2013

Penne z kurczakiem i porami



Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
  1. makaron penne około 400 g
  2. pierś z kurczaka 400 g
  3. 2 pory (tylko białe części)
  4. lampka białego (pół)wytrawnego wina
  5. ser pleśniowy 100 g (np. lazur)
  6. jogurt naturalny (można zastąpić śmietaną) 125 g
  7. sól
  8. czarny pieprz
  9.  olej z pestek winogron
  10. łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Najpierw myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę kurczaka. Przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Pora kroimy w talarki. Ser dzielimy na mniejsze części (szybciej się rozpuści). Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.


Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Dodajemy kurczaka i smażymy około 10 minut (czas smażenia zależy od wielkości kawałków).


W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy pora i obsmażamy go z każdej strony. Po upływie około 2 minut dolewamy wina. Trzymamy na dużym ogniu by alkohol odparował. Dodajemy ser oraz jogurt naturalny. Gotujemy aż por będzie miękki, a sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany.


Do gotowego sosu dodajemy usmażonego kurczaka. Dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty by smaki się połączyły. W razie potrzeby solimy i pieprzymy. Na talerz nakładamy makaron i polewamy sosem. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz