Lista zakupów (około 70 ciasteczek):
- 140 g masła,
- 1 i 1/3 szklanki białego cukru,
- 2 żółtka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- starta skórka z 2 cytryn,
- około 300 g gęstej śmietany 18%,
- cukier puder do posypania
W dużej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy żółtka i jeszcze raz ucieramy.
Dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny. Mieszamy za pomocą miksera. Po trochu dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Masę nakładamy przy pomocy łyżeczki na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Najlepiej ułożyć 3 rzędy po 4 ciastka gdyż inaczej mogą się skleić. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 - 170 stopni około 25 - 30 minut. Krawędzie ciastek będą lekko zrumienione a środek jasny.
Po ostudzeniu posypujemy ciastka cukrem pudrem i podajemy :-)
Pychota!!! Uwielbiam cytrynowe przysmaki. Zapraszam na http://nietylkookuchni.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńSuper! Na stronkę na pewno zajrzę :-)
UsuńUwielbiam wszystko co ma cytrynę, piękne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-D
Usuń