Za oknem pochmurnie więc dla poprawy humoru dziś w repertuarze intensywny w smaku makaron ;-)
Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
- opakowanie makaronu tagliatelle (500 g)
- słoiczek suszonych pomidorów
- 250 g polędwiczki wieprzowej
- duża garść suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta płatków chilli
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki lub rukola
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
Zaczynamy od zalania grzybów niewielką ilością wrzątku (zostawiamy na około 15 minut). Następnie przygotowujemy pozostałe produkty: polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i doprawiamy pieprzem, solą i zmiażdżonym czosnkiem; cebulę myjemy, obieramy i kroimy w pióra; pomidory odsączamy z zalewy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Następny krok to rozgrzanie na patelni oleju. Podsmażamy cebulę z dodatkiem chilli i oregano. Po upływie 2-3 minut dodajemy odsączone z wody grzyby i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy mięso i zostawiamy na dużym ogniu na około 10 minut.
Dodajemy ugotowany makaron i pomidorki. Dokładnie mieszamy, trzymamy na ogniu 2 minuty. Posypujemy natką pietruszki lub rukolą.
to mi się podoba !
OdpowiedzUsuń