Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
- 400 g makaronu spaghetti,
- 300 g krewetek,
- 4 nieduże pomidory,
- kieliszek białego półwytrawnego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta płatków chilli,
- pęczek natki pietruszki,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- olej z pestek winogron.
Jeżeli mamy mrożone krewetki to najpierw je rozmrażamy. Krewetki, pomidory i natkę pietruszki płuczemy i osuszamy. Usuwamy z krewetek ogonki (pancerzyki). Czosnek kroimy wzdłuż na plasterki, pomidory w kostkę. Natkę siekamy.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu (zwyklę 10 - 12 minut). Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, dodajemy czosnek i chilli. Podsmażamy około 1 minutę (czosnek nie może się zrumienić). Dokładamy na patelnię krewetki i obsmażamy z każdej strony, często mieszając.
Po upływie 3 minut wlewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy pomidory. Solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy. Smażymy do czasu uzyskania z pomidorów sosu. Dodajemy 3/4 natki pietruszki i dokładnie mieszamy.
Na patelnię dokładamy ugotowany makaron. Jeszcze raz mieszamy. Na koniec posypujemy pozstałą częścią natki pietruszki. Danie gotowe :-)
Przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńJakie winko pani Marta poleca?:)
OdpowiedzUsuńProponuję takie jakie Pan najbardziej lubi :-) w przepisie użyłam Bordeaux kupione w Selgrosie za około 28 zł :-)
UsuńWażne by odwłoki usunąć:)Też zrobiłem według tego przepisu jako podryw na kucharza:) Zadziałało:)
OdpowiedzUsuń