Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
- 400 g makaronu penne,
- 300 g piersi z kurczaka,
- 100 g liści świeżego szpinaku,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g sera pleśniowego,
- 100 ml śmietanki 18%,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- olej z pestek winogron lub rzepakowy
Kurczaka i szpinak płuczemy i osuszamy. Mięso kroimy w niewielkie paski i doprawiamy je solą i pieprzem. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Do przygotowania dania potrzebujemy dwóch patelni - małej i dużej. Na większej przygotowujemy kurczaka i mieszamy wszystkie składniki, zaś na mniejszej przyrządzamy sos.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron, następnie dodajemy ząbki czosnku w łupinkach. Smażymy około 0,5 minuty i dodajemy kurczaka. Smażymy około 8 minut co jakiś czas mieszając.
W trakcie smażenia piersi, na małej patelni lekko prażymy orzechy. Po około 2 minutach ugniatamy je tłuczkiem na mniejsze kawałki. Dodajemy śmietankę i ser pleśniowy. Mieszając czekamy aż sos zgęstnieje.
Do kurczaka dodajemy szpinak. Mieszamy. Wlewmy sos orzechowo-serowy i znów mieszamy. Dokładamy ugotowany makaron i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Danie gotowe :-)
Jaki ser pleśniowy polecasz?:)
OdpowiedzUsuńUżułam Lazura Srebrzystego
UsuńCzy gorgonzola w tym przypadku się sprawdzi?
OdpowiedzUsuńTak, jednak dodałabym go mniej żeby nie przyćmić smaku orzechów :)
Usuńmniam , jak czytam to już mi ślinka leci...
OdpowiedzUsuń