piątek, 10 maja 2013

Ananas z miętą i brązowym cukrem

Po obfitym obiedzie proponuję lekki i bardzo łatwy w wykonaniu deser. Przepis został zaczerpnięty od Jamiego Olivera.


Lista zakupów:
  1. dojrzały ananas
  2. pęczęk świeżej mięty
  3. kilka łyżeczek brązowego cukru
Sposób przyrządzenia:

Ananasa i miętę dokładnie myjemy. Liście mięty odddzielamy od łodyżek i ucieramy z cukrem aż do momentu uzyskania konsystencji pasty, najłatwiej użyć moździerza - ja niestety nie posiadam więc zastąpiłam go innym sprzętęm kuchennym :-)


Kolejnym krokiem jest pokrojenie ananasa. Najwygodniej zacząć od odkrojenia końcówek, następnie obrania skórki i przekrojenia go wzdłuż na ćwiartki. Wycinamy twardy środek i kroimy w plasterki o grubości centymetra.

Kawałki ananasa smarujemy miętową pastą i schładzamy w lodówce.

 Deser gotowy!

1 komentarz: