sobota, 18 maja 2013

Sałatka z kurczakiem w musztardowo-miodowym dressingu



Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
  1. mieszanka ulubionych sałat (np.: masłowa, rukola, liście szpinaku)
  2. 250 g pomidorków koktajlowych
  3. 500 g piersi z kurczaka
  4. papryka
  5. zielony ogórek
  6. 100 g mozzarelli
  7. 2 łyżeczki musztardy
  8. 2 łyżeczki płynnego miodu
  9. sok z połowy cytryny
  10. ząbek czosnku
  11. sól
  12. świeżo zmielony pieprz
  13. łyżeczka przyprawy curry
  14. łyżeczka pieprzu ziolowego
  15. szczypta płatków chilli
  16. oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia: 
Zaczynamy od przygotowania kurczaka, gdyż zajmie nam to najwięcej czasu. Mięso myjemy i osuszamy. Następnie kroimy piersi w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawę curry, pieprz ziołowy, czarny pieprz, płatki chilli, sól oraz posiekany w kostkę czosnek. Polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i odstawiamy na minimum 15 minut. Następnie wrzucamy kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażymy na dużym ogniu około 10 minut.


Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki przepoławiamy. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Warzywa łączymy razem w dużej misce. Dodajemy mozzarellę.


Teraz zabieramy się za przygotowanie dressingu. W niewielkim słoiczku łączymy musztardę, miód, sok z cytryny, czarny pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Słoik szczelnie zamykamy i mocno nim potrząsamy. 


 Sosem polewamy warzywa. Dokładnie mieszamy i dodajemy usmażonego kurczaka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz