poniedziałek, 13 maja 2013

Penne z orzechowym pesto, rukolą i ricottą

Po niedzielnym biesiadowaniu czas na lekkie, ale sycące danie.


Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
  1. 500 g makaronu penne
  2. 3 łyżki sera ricotta
  3. 50 g rukoli
  4. 100 g orzechów włoskich + kilka do dekoracji
  5. 5 łyżek oliwy z oliwek
  6. 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  7. 2 ząbki czosnku
  8. sól
Sposób przyrządzenia:

Rozpoczynamy od przygotowania orzechowego pesto. Orzechy łuskamy i wkładamy do moździerza, dokładamy czosnek i parmezan. Ugniatamy. Po kilku minutach pesto jest gotowe :-)


 

Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy makaron i pesto. Mieszamy wszystko razem. Dokładamy rukolę i ricottę, przyozdabiamy pozostałymi orzechami. Podajemy do stołu :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz