poniedziałek, 20 maja 2013

Grillowany kurczak z ananasem i dipem cytrynowo-tymiankowym podany z zapiekanymi ziemniaczkami



Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
  1. 4 pojedyńcze piersi z kurczaka
  2. 1,5 kg ziemniaków
  3. limonka (sok + starta skórka)
  4. 2 ząbki czosnku
  5. papryczka chilli
  6. 2 centymetrowy kawałek imbiru
  7. ananas
  8. 150 g jogurtu naturalnego
  9. cytryna (sok + starta skórka)
  10. listki świeżego tymianku
  11. sól
  12. czarny pieprz
  13. 3 łyżeczki suszonego tymianku
  14. oliwa z oliwek 
Sposób przyrządzenia: 
Piersi myjemy i osuszamy, a następnie rozbijamy je lekko tłuczkiem. Dodajemy starty na tarce imbir, czosnek, skórkę z limonki oraz pokrojoną papryczkę chilli. Mięso polewamy 2 łyżkami oliwy i sokiem z limonki, solimy i pieprzymy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i odstawiamy na godzinę, by kurczak się zamarynował.

Gdy mięso się marynuje przygotowujemy pozostałe składniki dania.
Ananasa parzymy wrzątkiem. Najpierw kroimy go w talarki, następnie przepoławiamy.


Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w "ósemki". W misce łączymy je z dużą ilością soli, pieprzem, suszonym tymiankiem i 4 łyżkami oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy. Układamy równo na blaszce i pieczemy około 30 - 40 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.

 

Jogurt naturalny wlewamy do miseczki. Dodajemy do niego sól, pieprz, skórkę i sok z cytryny oraz kilka gałązek świeżego tymianku. Mieszamy.


Mięso oraz ananasa układamy na rozgrzanym grillu. Smażymy przez około 5 minut z każdej strony. Kurczak, jak i ananas powinny mieć ładne rumiane prążki z wierzchu, a w środku być soczyste.

Na talerzu układamy ananasa, na nim mięso i polewamy dipem. Obok kładziemy upieczone ziemniaczki i ewentualnie sałatkę (np. sałata, papryka, ogórek, z dodatkiem soku z cytryny i oliwy). Danie gotowe :-)


2 komentarze:

  1. Wyśmienite! Super pomysł na marynatę i pyszny dip dopełniający całe danie

    OdpowiedzUsuń