czwartek, 9 maja 2013

Kurczak z rozmarynem w pomidorach

Rozpoczynamy z rozmachem!!! Dziś na obiad sowity kurczak :-)



Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
 
     1.   kurczak:
  • 4 pojedyńcze piersi z kurczaka
  • 2 gałązki rozmarynu (świeżego)
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej z pestek winogron
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
     2.   dodatki:
  • 200 g ryżu
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku

Sposób przyrządzenia:

Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niechcianych elementów. Następnie lekko go rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy, posypujemy listkami rozmarynu. Tak przyprawionego kurczaka zalewamy 4 łyżkami oleju, mieszamy i zostawiamy w misce na około 10 minut.



W wolnej chwili gotujemy ryż (wedle instrukcji na opakowaniu, zazwyczaj 12-15 minut), pomidorki kroimy na połówki, natkę pietruszki i koperek siekamy.

 

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju. Następnie dorzucamy czosnek (całe ząbki) i mięso. Smażymy na dużym ogniu po około 7 minut z każdej strony (w zależności od grubości piersi) po tym czasie kurczak powinien mieć rumiany wierzch i soczysty środek. Dodajemy połówki pomidorków i  smażymy kolejne 3 minuty. 


Ugotowany ryż mieszamy z natką pietruszki i koperkiem.


Danie podajemy z ulubioną sałatką (ja na tę okazję przyrządziłam ją z papryki, pomidora, czerwonej cebuli, oliwek i zielonego ogórka).


No to do stołu :-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz