piątek, 10 maja 2013

Piersi z kurczaka w cytrusowo-tymiankowym sosie, podane z grillowanymi warzywami i młodymi ziemniakami

Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
  1. 4 pojedyńcze piersi z kurczaka
  2. cytryna
  3. limonka
  4. świeży tymianek
  5. 1,5 kg młodych ziemniaków
  6. 5 ząbków czosnku
  7. papryka
  8. cukinia
  9. pęczek szparagów
  10. świeżo zmielony pieprz
  11. sól
  12. szczypta ostrej papryki
  13. olej z pestek winogron
  14. 3 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:

Pierwszym krokiem jest przygotowanie kurczaka. Myjemy go i osuszamy. Następnie doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Dodajemy utartą skórkę oraz sok z cytryny i limonki. Mieszamy wraz z listkami tymianku.


Myjemy i osuszamy warzywa. Cukinię w talarki, paprykę w dużą kostkę, od szparagów odcinamy końcówki, ziemniaki kroimy na połówki (jeżeli są duże to na ćwiartki). Cukinię i paprykę doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i polewamy niewielką ilością oleju z pestek winogron.

 

Ziemniaki wstawiamy na gaz i gotujemy do miękkości (około 25 minut). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy z obu stron kurczaka tak, aby był ładnie zrumieniony. Następnie przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego, dodajemy do nich cząstki pozostałych cytrusów (pamiętajmy, że należy zostawić jedną do skropienia szparagów), 3 nieobrane ząbki czosnku, łyżkę masła oraz kilka gałązek tymianku. Wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni. 


Rozgrzewamy grilla elektrycznego (można zastąpić patelnią grillową) i grillujemy cukinię i paprykę. Chwilę przed podaniem na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z ząbkiem czosnku i podsmażamy na niej szparagi (około 4 minuty). Po zdjęciu z ognia solimy do smaku i skrapiamy pozostałą cząstką cytryny. 



Ugotowane ziemniaki mieszamy z ostatnią łyżką masła, następnie posypujemy listkami tymianku. Mięso wyjmujemy z piekarnika. Podajemy do stołu ;-)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz