niedziela, 12 maja 2013

Pyszna pieczeń z łopatki wieprzowej

Niedziela to, jak wiemy, dzień rodzinnych spotkań, dlatego obiad powinien wyglądać w tym dniu wyjątkowo. Według mnie świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie pieczeni. Poniżej przedstawiam przepis na bardzo łatwą w przygotowaniu pieczeń wieprzową, jedynym jej minusem jest długi czas pieczenia, jednakże smak wynagradza nam poświęcony nad nią czas :-)


 Lista zakupów (porcja dla 6-8 osób):
  1. 2 kg łopatki wieprzowej
  2. 2 kg ziemniaków
  3. 2 duże marchewki
  4. średni seler (korzeń)
  5. 2 duże pietruszki
  6. 4 gruszki lub jabłka
  7. 5 ząbków czosnku
  8. 3 łyżeczki majeranku
  9. łyżeczka tymianku
  10. sól
  11. świeżo zmielony pieprz
  12. olej z pestek winogron
Sposób przyrządzenia:

Mięso myjemy i osuszamy. Następnie czubkiem noża robimy w oddalonych od siebie miejscach 5 nacięć, do których wsadzamy po jednym ząbku czosnku. Mięso nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Skrapiamy odrobiną oleju z pestek winogron i związujemy sznurkiem, tak aby mięso zachowało podczas pieczenia spójny kształt. Następnie mięso zawijamy w folię i odstawiamy przynajmniej na pół godziny (najlepiej zacząć przygotowywać je wieczór wcześniej i zostawić na całą noc w lodówce).
Warzywa i owoce myjemy. Marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (około 2 centymetrowe).
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Umieszczamy w nim brytfankę z łopatką wieprzową - oczywiście odwiniętą z foli :-). Mięso będziemy piec około 4 godziny, podczas których należy sprawdzać czy przypadkiem nie trzeba mięsa podlać odrobiną wody.
Po upływie 2 godzin dodajemy ziemniaki i pokrojone warzywa. Posypujemy je tymiankiem, solą i pieprzem.
Na ostatnie pół godziny dodajemy pokrojone w ćwiartki gruszki i pieczemy już bez pokrywki, żeby pieczeń ładnie sie zrumieniła.



3 komentarze: