wtorek, 14 maja 2013

Szparagowo-cytynowe risotto

Sezon szparagowy trwa w najlepsze :-) Dlatego postanowiłam przedstawić dziś przepis na risotto ze szparagami.  


Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
  1. dwa pęczki zielonych szparagów (około 1 kg)
  2. 250 g ryżu do risotto (arborio)
  3. kieliszek białego półwytrawnego wina
  4. średniej wielkości cebula
  5. cytryna (sok i starta skórka)
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek
  7. 2 łyżki masła
  8. około 5 łyżki świeżo startego parmezanu
  9. sól 
  10. świeżo zmielony pieprz
  11. 1 litr bulionu warzywnego (składniki do przygotowania własnego bulionu: 2 marchewki, mały seler, pietruszka, por)
Sposób przyrządzenia:

Najpierw przygotowujemy bulion warzywny. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (szybciej sie ugotują). Następnie wrzucamy je do wrzącej wody (1 litr). Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy około 30 minut, po czym wyciągamy warzywa. Do risotta dodaje się gorący bulion, dlatego w trakcie przygotowywania dania trzymamy wywar na małym ogniu by bulgotał.


Zabieramy sie do przygotowania risotta. Cebulę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w jak najmniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i szklimy na małym ogniu przez około 5 minut tak, aby nie zmieniła koloru. Natępnie dodajemy ryż. Smażymy ciągle mieszając (każde ziarenko ryżu powinno być obtoczone oliwą) przez minutę. Zwiększamy ogień i wlewamy wino. Odparowujemy i zmniejszamy ogień. Dolewamy po jednej chochli bulionu czekając z następną dawką do wchłonięcia się poprzedniej. Pamiętajmy, żeby często mieszać risotto - nie można dopuścić do jego przypalenia.



W międzyczasie myjemy szparagi. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, a główki zostawiamy w całości. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę masła i szparagi. Smażymy około 5 minut. Skrapaimy sokiem z cytryny i solimy do smaku.



Po około 20 minutach ryż powinien mieć idealną konsystencję tzn. taką, że jest miękki ale każde ziarenko jest wyczuwalne. Dodajemy do niego łyżkę masła, parmezan, skórkę z cytryny i szparagi. Mieszamy. Doprawiamy do smaku. Danie gotowe!


1 komentarz: