czwartek, 9 maja 2013

Tagliatelle z grzybami, polędwiczką wieprzową i suszonymi pomidorami

Za oknem pochmurnie więc dla poprawy humoru dziś w repertuarze intensywny w smaku makaron ;-)

 

Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
  1. opakowanie makaronu tagliatelle (500 g)
  2. słoiczek suszonych pomidorów
  3. 250 g polędwiczki wieprzowej
  4. duża garść suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  5. mała cebula
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 2 łyżeczki suszonego oregano
  8. szczypta płatków chilli
  9. sól
  10. świeżo zmielony pieprz
  11. natka pietruszki lub rukola
  12. 4 łyżki oleju z pestek winogron
Sposób przyrządzenia:

Zaczynamy od zalania grzybów niewielką ilością wrzątku (zostawiamy na około 15 minut). Następnie przygotowujemy pozostałe produkty: polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i doprawiamy pieprzem, solą i zmiażdżonym czosnkiem; cebulę myjemy, obieramy i kroimy w pióra; pomidory odsączamy z zalewy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.


Gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Następny krok to rozgrzanie na patelni oleju. Podsmażamy cebulę z dodatkiem chilli i oregano. Po upływie 2-3 minut dodajemy odsączone z wody grzyby i smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy mięso i zostawiamy na dużym ogniu na około 10 minut.





Dodajemy ugotowany makaron i pomidorki. Dokładnie mieszamy, trzymamy na ogniu 2 minuty. Posypujemy natką pietruszki lub rukolą.


 

1 komentarz: