Lista zakupów:
- 2 szkalnki mąki,
- 4 kopiaste łyżki kakao,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 6 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 banany,
- sok z cytryny,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 250 g śmietanki tortowej 30%,
- 250 g serka mascarpone.
Zaczynamy od piecznia biszkoptu. Umyte jajka wbijamy do dużej miski i ubijamy mikserem na puszystą piankę. Ciągle mieszając dodajemy po trochu cukier, mąkę a na koniec kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia. Uzyskaną masę przekładamy do tortownicy (średnica 25 - 30 cm). Pieczemy przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Biszkopt zostawiamy do ostudzenia. Następnie drążymy w nim miejsce na krem z bananami, zostawiamy około 2 centymetry po bokach i od środka, żeby ciasto się nie rozpadło (powstałe okruchy biszkoptu zostawiamy na później). Dwa banany przepoławiamy wzdłuż i umieszczamy w wydrążonym wcześniej zagłębieniu. By nie zmieniły koloru skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Teraz przechodzimy do przygotowania kremu. Schłodzoną śmietankę ubijamy przy pomocy miksera. Serek mascarpone ucieramy z 4 łyżkami cukru pudru, a następnie dodajemy go do ubitej śmietanki, delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe banany (również delikatnie skropione sokiem z cytryny) oraz czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Uzyskany krem umieszczamy na bananach umieszczonych w biszkopcie i formujemy kopiec. Warstwę kremu pokrywamy kawałkami biszkoptu, które powstały podczas drążenia zagłębienia. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę. Kopiec kreta gotowy! :)
Fantastyczne ciasto, moja mama kiedyś często je robiła :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę dodać trochę więcej kakao, np. 5 łyżek?
OdpowiedzUsuńKakao nigdy za dużo ;)
OdpowiedzUsuńA można dodać bakalie? np.pokrojone figi?
OdpowiedzUsuń