Lista zakupów (porcja dla 2 osób):
- 2 średnie filety z dorsza (bez skóry)
- garść blanszowanych migdałów
- 2 czerwone papryki
- ząbek czosnku
- pół papryczki chilli
- 500 g ziemniaków
- starta skórka z ćwiartki cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Dorsza, ziemniaki, chilli i paprykę myjemy i osuszamy. Czerwoną paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 - 20 minut, skórka powinna pokryć się czarnymi (przypalonymi) pęcherzykami. Następnie zawijamy paprykę w sreberko i czekamy aż ostygnie. Odpakowujemy ze sreberka, obieramy paprykę ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
Paprykę, chilli, czosnek i migdały miksujemy z łyżką oliwy na dość gładką pastę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube paski. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5-8 minut, a następnie przekładamy na blaszkę pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Dorsza solimy, pieprzymy i posypujemy skórką z cytryny. Kroimy wzdłuż na paski. Smarujemy cienką warstwą paprykowej pasty. i zwijamy w ruloniki. By zachowały swój kształt nadziewamy na patyczki od szaszłyków. W naczyniu żaroodpornym układamy rybne roladki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy do stołu :-)
proste i pyszne! łał!
OdpowiedzUsuń