Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- pomarańczka (starta skórka + sok)
- limonka
- papryka czerwona
- papryka żółta
- papryczka chilli
- czerwona cebula
- 2 małe marchewki
- 2 średnie ząbki czosnku
- kiełki słonecznika
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- łyżeczka przyprawy pięciu smaków
- sól
- 300 g białego ryżu
Mięso i warzywa myjemy i osuszamy. Wieprzowinę oczyszczamy z białych błonek i kroimy w paski o długości około 5 centymetrów, następnie przekładamy ją do miski. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę pieciu smaków, sól, pokrojony w słupki czosnek oraz pokrojoną w talarki papryczkę chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i odsawiamy na minimum 15 minut.
Wstawiamy ryż (gotuje się około 15 minut więc warto tak odmierzyć sobie czas by wszystkie składniki dania równo były podane). Papryki oraz marchewkę kroimy w paseczki, cebulę w pióra.
Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Dodajemy mięso (wraz ze składnikami marynaty) i smażymy na dużym ogniu około 5 minut ciągle mieszając, wieprzowina powinna być po tym czasie ładnie przyrumieniona. Przekładamy mięso do miski, a na patelnię wrzucamy warzywa. Smażymy je około 7 minut (powinny być wciąż chrupiące) co jakiś czas mieszając. Dodajemy na patelnię polędwiczki i mieszamy. Dolewamy sos sojowy i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy kiełki słonecznika. Jeszcze raz mieszamy i podajemy wraz z ryżem do stołu :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz