- 6 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg truskawek
- 500 g śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
Mikserem ubijamy jajka na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukru oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Uzyskaną masę wlewamy do tortownicy (25-30 cm) i pieczemy przez 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Upewniamy się patyczkiem, że ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i wyciągamy z formy. Czekamy aż ostygnie, rozcinamy na 3 części.
Teraz przechodzimy do nadzienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno (można dodać szczyptę soli i cukru). W oddzielnej miseczce ucieramy mascarpone z cukrem pudrem. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki (zostawiamy kilka żeby ozdobić wierzch tortu) i lekko je ucieramy by puściły sok.
Ubitą śmietankę, serek mascarpone i truskawki mieszamy w jednej misce. Masę kolejno rozsmarowujemy na spodach biszkoptu. Na koniec układamy ją także po bokach. Wierzch dekorujemy truskawkami.
Gotowe!
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńNajpyszniejszy biszkopt jaki kiedykolwiek jadłam !
OdpowiedzUsuń