Lista zakupów (porcja dla 2 osób):
- 250 g piersi z kurczaka,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- duża garść liści szpinaku,
- 200 g makaronu penne,
- 2 ząbki czosnku,
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
- płaska łyżeczka curry,
- szczypta płatków chilli,
- pęczek świeżej bazyli,
- kilka orzechów włoskich i migdałów,
- łyżka startego parmezanu,
- oliwa z oliwek
- sól
Najpierw musimy przygotować pastę. Do moździerza wkładamy orzechy, migdały, ząbek czosnku i parmezan. Ugniatamy. Dodajemy po trochu bazylię i oliwę. Ugniatamy do momentu uzyskania w miarę jednolitej masy.
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przekładamy piersi do miski, w której mieszamy je ze szczyptą soli i chilli, łyżeczką pieprzu ziołowego i curry oraz posiekanym ząbkiem czosnku. Pomidorki myjemy i kroimy na pół (większe na ćwiartki), szpinak płuczemy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu (10-12 minut).
Mięso smażymy na mocno rozgrzanej, na patelni, oliwie. Często mieszamy żeby się nie przypaliło. Po około 6 minutach powinno być już usmażone (czas zależy od wielkości kawałków, na jakie pokroiliśmy kurczaka). Na patelnię dokładamy ugotowany makaron. Dodajemy 2 - 3 łyżki pasty bazyliowo-orzechowej i dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidorki i szpinak. Jeszcze raz mieszamy. Podajemy do stołu :-)
Kocham makarony! Twój wygląda bardzo apetycznie aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
Usuń