Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
1. kurczak:
- 4 pojedyńcze piersi z kurczaka
- 2 gałązki rozmarynu (świeżego)
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 3-4 ząbki czosnku
- olej z pestek winogron
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 200 g ryżu
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka
myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niechcianych elementów. Następnie
lekko go rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy, posypujemy listkami
rozmarynu. Tak przyprawionego kurczaka zalewamy 4 łyżkami oleju,
mieszamy i zostawiamy w misce na około 10 minut.
W
wolnej chwili gotujemy ryż (wedle instrukcji na opakowaniu, zazwyczaj
12-15 minut), pomidorki kroimy na połówki, natkę pietruszki i koperek
siekamy.
Na
rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju. Następnie dorzucamy czosnek
(całe ząbki) i mięso. Smażymy na dużym ogniu po około 7 minut z każdej
strony (w zależności od grubości piersi) po tym czasie kurczak powinien
mieć rumiany wierzch i soczysty środek. Dodajemy połówki pomidorków i
smażymy kolejne 3 minuty.
Ugotowany ryż mieszamy z natką pietruszki i koperkiem.
Danie
podajemy z ulubioną sałatką (ja na tę okazję przyrządziłam ją z
papryki, pomidora, czerwonej cebuli, oliwek i zielonego ogórka).
No to do stołu :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz