Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
- 500 g makaronu penne
- 3 łyżki sera ricotta
- 50 g rukoli
- 100 g orzechów włoskich + kilka do dekoracji
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- sól
Rozpoczynamy od przygotowania orzechowego pesto. Orzechy łuskamy i wkładamy do moździerza, dokładamy czosnek i parmezan. Ugniatamy. Po kilku minutach pesto jest gotowe :-)
Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy makaron i pesto. Mieszamy wszystko razem. Dokładamy rukolę i ricottę, przyozdabiamy pozostałymi orzechami. Podajemy do stołu :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz