Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
- mieszanka ulubionych sałat (np.: masłowa, rukola, liście szpinaku)
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 500 g piersi z kurczaka
- papryka
- zielony ogórek
- 100 g mozzarelli
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka przyprawy curry
- łyżeczka pieprzu ziolowego
- szczypta płatków chilli
- oliwa z oliwek
Zaczynamy od przygotowania kurczaka, gdyż zajmie nam to najwięcej czasu. Mięso myjemy i osuszamy. Następnie kroimy piersi w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawę curry, pieprz ziołowy, czarny pieprz, płatki chilli, sól oraz posiekany w kostkę czosnek. Polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i odstawiamy na minimum 15 minut. Następnie wrzucamy kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażymy na dużym ogniu około 10 minut.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki przepoławiamy. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Warzywa łączymy razem w dużej misce. Dodajemy mozzarellę.
Teraz zabieramy się za przygotowanie dressingu. W niewielkim słoiczku łączymy musztardę, miód, sok z cytryny, czarny pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Słoik szczelnie zamykamy i mocno nim potrząsamy.
Sosem polewamy warzywa. Dokładnie mieszamy i dodajemy usmażonego kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz