Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
- makaron tortiglioni 400 g
- pomidorki koktajlowe 500 g
- 8 listków świeżej szałwii
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- straty parmezan do posypania
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pierwszym
krokiem jest wrzucenie do wrzącej i osolonej wody makaronu. Gotujemy go
według przepisu na opakowaniu (około 12 minut). Odcedzamy i przelewamy
zimną wodą by się nie posklejał.
Podczas
gotowania makaronu przyrządzamy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Następnie dodajemy masło, nieobrane ząbki czosnku oraz połowę liści
szałwii. Pomidorki myjemy i przepoławiamy. Dodajemy na patelnię. Smażymy
około 4 - 5 minut. W tym czasie pomidory zmięknąć i wypuścić sok.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Do gotowego sosu dokładamy makaron. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane listki szałwii i posypujemy parmezanem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz