Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
- 4 pojedyńcze piersi z kurczaka
- cytryna
- limonka
- świeży tymianek
- 1,5 kg młodych ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- papryka
- cukinia
- pęczek szparagów
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- szczypta ostrej papryki
- olej z pestek winogron
- 3 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie kurczaka. Myjemy go i osuszamy. Następnie doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Dodajemy utartą skórkę oraz sok z cytryny i limonki. Mieszamy wraz z listkami tymianku.
Myjemy i osuszamy warzywa. Cukinię w talarki, paprykę w dużą kostkę, od szparagów odcinamy końcówki, ziemniaki kroimy na połówki (jeżeli są duże to na ćwiartki). Cukinię i paprykę doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i polewamy niewielką ilością oleju z pestek winogron.
Ziemniaki wstawiamy na gaz i gotujemy do miękkości (około 25 minut). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy z obu stron
kurczaka tak, aby był ładnie zrumieniony. Następnie przekładamy piersi do
naczynia żaroodpornego, dodajemy do nich cząstki pozostałych cytrusów
(pamiętajmy, że należy zostawić jedną do skropienia szparagów), 3
nieobrane ząbki czosnku, łyżkę masła oraz kilka gałązek tymianku.
Wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni.
Rozgrzewamy grilla elektrycznego (można zastąpić patelnią grillową) i grillujemy cukinię i paprykę. Chwilę przed podaniem na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z ząbkiem czosnku i podsmażamy na niej szparagi (około 4 minuty). Po zdjęciu z ognia solimy do smaku i skrapiamy pozostałą cząstką cytryny.
Ugotowane ziemniaki mieszamy z ostatnią łyżką masła, następnie posypujemy listkami tymianku. Mięso wyjmujemy z piekarnika. Podajemy do stołu ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz