Lista zakupów (porcja dla 4 osób):
- makaron penne około 400 g
- pierś z kurczaka 400 g
- 2 pory (tylko białe części)
- lampka białego (pół)wytrawnego wina
- ser pleśniowy 100 g (np. lazur)
- jogurt naturalny (można zastąpić śmietaną) 125 g
- sól
- czarny pieprz
- olej z pestek winogron
- łyżka masła
Najpierw myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę kurczaka. Przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Pora kroimy w talarki. Ser dzielimy na mniejsze części (szybciej się rozpuści). Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Dodajemy kurczaka i smażymy około 10 minut (czas smażenia zależy od wielkości kawałków).
W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy pora i obsmażamy go z każdej strony. Po upływie około 2 minut dolewamy wina. Trzymamy na dużym ogniu by alkohol odparował. Dodajemy ser oraz jogurt naturalny. Gotujemy aż por będzie miękki, a sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany.
Do gotowego sosu dodajemy usmażonego kurczaka. Dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty by smaki się połączyły. W razie potrzeby solimy i pieprzymy. Na talerz nakładamy makaron i polewamy sosem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz